Powszechny dostęp do przetworzonej, wysokokalorycznej żywności oraz ograniczenie aktywności fizycznej związane z siedzącym trybem życia to czynniki, które są przyczyną prawdziwej plagi otyłości! Jest to bardzo poważny problem, który można rozwiązać tylko w jeden sposób – poprzez dietę redukcyjną i regularny ruch. Jak skutecznie przejść przez ten proces? Czy odchudzanie musi wiązać się z dyskomfortem i ogromną ilością wyrzeczeń?

Kiedy konieczne jest przejście na dietę redukcyjną?

Stopień otyłości mierzony jest za pomocą wskaźnika BMI, czyli Body Mass Index. Jakie zakresy problemów związanych z wagą można wyróżnić na podstawie określenia BMI danej osoby?

  • BMI poniżej 25 – taka wartość wskaźnika BMI świadczy o zdrowej, normalnej masie ciała.
  • BMI powyżej 25 – oznacza nadwagę.
  • BMI powyżej 30 – osoby o takim współczynniku wskaźnika BMI chorują na otyłość.
  • BMI powyżej 40 – oznacza wagę, która poważnie zagraża życiu i wymaga natychmiastowego leczenia.

Jednak BMI nie jest zupełnie obiektywne. Często osoby trenujące siłowo mogą mieć je zbyt wysokie – wynik jest w ich przypadku sfałszowany przez to, że ich mięśnie są zdecydowanie cięższe niż tłuszcz u osób z nadwagą lub otyłością. Warto też mieć na uwadze to, że nie tylko nazbyt wysoka waga może wiązać się z negatywnymi konsekwencjami. Nawet jeśli wartość mieści się w normie, zdarza się, że u niektórych osób w nadmiernych ilościach gromadzi się tzw. tłuszcz trzewny. Z zewnątrz objawia się on w formie dużego brzucha. Z kolei od wewnątrz obrasta trzustkę, jelita oraz wątrobę. Jest bardzo niebezpieczny i dietetycy często mówią, że skraca życie.

Nadwaga i otyłość – poważne zagrożenie dla zdrowia

Nadwaga i otyłość prowadzą do ciężkich chorób przewlekłych. Powszechne są m.in. schorzenia w obrębie układu krążenia, takie jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy nadciśnienie tętnicze. Często diagnozowana jest też choroba niedokrwienna serca. Szacuje się, że ryzyko zawału serca u otyłego człowieka jest aż 3 razy wyższe niż u zdrowej, szczupłej osoby w podobnym wieku! Nadwaga predysponuje do podwyższonego poziomu trójglicerydów oraz “złego” cholesterolu LDL. Jest to przyczyną wspomnianej wyżej otyłości brzusznej, bardzo niebezpiecznej dla zdrowia.

Dieta redukcyjna - rozsądek w kuchni i praca na siłowni kluczem do sukcesu!Istnieje też bardzo przykra zależność – im większa otyłość, tym poważniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wśród chorych, aż kilkadziesiąt procent osób zmaga się z nadwagą! Inne poważne problemy powiązane ściśle ze zbyt wysoką wagą to zaburzenia oddychania, schorzenia pęcherzyka żółciowego, zwyrodnienia stawów wywołane zbyt dużym obciążeniem, zanik miesiączkowania i choroby nowotworowe. Niektóre badania wskazują też, że otyłość i nadwaga są czynnikami ryzyka predysponującymi do rozwoju niektórych zaburzeń psychicznych. Zbyt wysoka waga często potęguje lub wywołuje problemy z kręgosłupem. Zdarza się, że osoby otyłe nie dysponują materacem wysokiej jakości (takim, jak te dostępne w sklepie https://abcsnu.pl/37-materace-100×200), ich waga sprzyja zapadaniu się kręgosłupa i wywołuje znaczne przeciążenia. Istnieją nawet sytuacje, w których zniekształcenia postawy są praktycznie nieodwracalne!

Odchudzanie w kuchni – podstawowe zasady

Podstawą skutecznego odchudzania jest wprowadzenie diety redukcyjnej. Jakich zasad należy przestrzegać, aby zdrowo stracić nadmiar kilogramów?
Zmniejszenie kaloryczności posiłków – podstawową zasadą diety redukcyjnej jest ograniczenie liczby spożywanych kalorii. Początkowo należy je skrupulatnie liczyć. Tylko w ten sposób można nauczyć się stopniowo jedzenia intuicyjnego, które będzie można wprowadzić po zakończeniu redukcji. Nie można jednak zbyt mocno ograniczać kaloryczności posiłków! Nowy sposób żywienia ma być dietą redukującą wagę, a nie głodówką.
Wybieranie zdrowych sposobów obróbki – zredukowanie ilości kalorii, przy jednoczesnym zachowaniu wystarczającej objętości posiłków wymaga rezygnacji przede wszystkim ze smażenia na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie lepsze będzie skorzystanie z piekarnika lub usmażenia danej rzeczy bez oleju – na nieprzywierającej patelni.
Duża ilość warzyw i owoców – owoce z biegiem czasu poświęconego na wprowadzanie nowych nawyków mogą stać się zamiennikiem słodyczy. Z kolei warzywa zawierają duże ilości błonnika, wypełniającego żołądek i przedłużającego uczucie nasycenia.
Rezygnacja z przetworzonych produktów

Dlaczego ruch jest ważny?

Aktywność fizyczna powinna stanowić nieodłączne uzupełnienie diety redukcyjnej. Warto pamiętać, że nie musi to być wyczynowe uprawianie sportu! Czasem wystarczy po prostu zamiana komunikacji miejskiej na piesze spacery. Warto pamiętać też o tym, że sport znacznie przyspiesza proces redukcji! Jest to możliwe nie tylko dzięki spalaniu kalorii, które zwiększa deficyt kaloryczny, ale również dlatego, że widocznie przyspiesza proces przemiany materii!

Ruch nieodłącznie wiąże się z wypoczynkiem. Ciężko wyobrazić sobie dietę odchudzającą, która nie idzie w parze z regularnym snem. Warto dobrze wyposażyć sypialnię – jest to szczególnie ważne dla otyłych osób, które potrzebują dodatkowego wsparcia kręgosłupa! Wyposażenie wysokiej jakości znajdziesz na stronie https://abcsnu.pl/, a o tym, jak wybrać poduszkę – czyli najważniejszy element znajdujący się w łóżku, zaraz po materacu – przeczytasz tu https://abcsnu.pl/content/6-poradnik#Poduszka-i-jej-rodzaje. Zmęczony organizm nie jest w stanie efektywnie się ruszać, a brak energii często zniechęca do przygotowywania zbilansowanych posiłków. Odchudzanie nie musi być trudnym procesem! Ważne jest zachowanie równowagi. Przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie, można od czasu do czasu pozwolić sobie na ulubioną czekoladę lub pizzę ze znajomymi. Warto jednak pamiętać o tym, aby dać o aktywność fizyczną i dostarczanie organizmowi wszystkich, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.